De ce să lucrezi cu o agenţie imobiliară?
De ce sa platesc comision agentiei imobiliare ? Care este valoarea comisionului? Ce reprezinta? Sunt intrebari frecvente ale clientilor care colaboreaza cu o agentie imobiliara.
Este bine de stiut ca in momentul in care te decizi sa vinzi/cumperi printr-o agentie imobiliara, ai sanse mari sa te bucuri de linistea de care ai nevoie, si sa scapi de stresul datorat faptului ca nu stii de unde sa incepi si ce pasi sa urmezi. Si asta datorita unui serviciu de calitate oferit de catre agent, un serviciu care iti prezinta o gama larga de facilitati, cum ar fi de exemplu: stabilirea sau negocierea unui pret corect, promovarea sau cautarea bunului imobil, pregatirea actelor necesare in vederea tranzactiei, negocierea cu clientii si finalizarea contractului. Pentru ca fiecare client sa se poata bucura de o tranzactie reusita, agentia imobilara trebuie sa investeasca, munca, timp, bani, stres, iar cele mai mari costuri sunt legate de combustibil masina(si culmea, acesta se plateste) plus service auto, telefoane (si iarasi culmea, operatorii de telefonie mobila cer si ei bani), publicitate (oare asta e gratis?), impozite, contabila, angajati, etc. Toate aceste lucruri costa, iar in momentul in care alegi sa faci o investitie atat de mare, este bine sa ai langa tine un profesionist care sa isi merite comisionul. Valoarea comisionului perceput de o agentie imobiliara difera atat de la o agentie la alta (intre 1 – 3%) cat si in functie de tipul si valoarea tranzactiei. Acest comision se percepe in baza unui contract de intermediere/vizionare semnat de agentie cu vanzatorul/cumparatorul in momentul stabilirii de comun acord a unei colaborari. Aveti dreptul sa nu platiti acest comision daca nu ati fost informat din timp de existenta si plata acestuia.
Gandeste-te la urmatorul caz:
Daca doresti sa achizitionezi un apartament in valoare de 40.000 euro si ai primi o oferta de la un agent imobiliar pentru un apartament identic cu cel dorit, dar la pretul de 35.000 euro, doar ca te va costa 500 euro comisionul agentiei, ce ai face? Alegi sa platesti 500 euro comision si sa cumperi apartamentul de 35.000 euro, sau preferi sa platesti 40.000 euro pe apartament si sa nu mai achiti comision?
La polul opus, daca ai un apartament la vanzare pe care ceri 35.000 euro, si afli ca exista un agent imobiliar care in schimbul unui comision de 500 euro, datorita experientei si calitatilor sale profesionale iti vinde apartamentul cu 38000 euro, ce ai face? Cand sunt in joc sume atat de mari, si locuinte in care am putea locui o viata intreaga, nu ar trebui sa ne impiedicam de un comision.
Stim cu totii, concediul cumparat prin agentie de turism include comision, alimentele le cumparam cu adaos, hainele la fel, ce sa mai spun de medicamente si tratamente, mecanicul auto nu lucreaza pe baza de voluntariat; cu alte cuvinte, intr-o tara civilizata toate serviciile se platesc. Si serviciile unei agentii imobiliare? Da, si acelea (exceptie facand anumite situatii).
„Societatile cele mai placute sunt acelea unde domneste intre membri o stima reciproca” Johann Wolfgang von Goethe